فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی ایلام - سال سی و یکم شماره 4 (پیاپی 141، مهر 1402)

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سال سی و یکم شماره 4 (پیاپی 141، مهر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سجاد سهراب نژاد*، گلستان نظری صفحات 1-8
    مقدمه

    باورها و افکار خودکشی یکی از مشکلات اساسی در سلامت روان مردان مصرف کننده مواد مخدر است. توجه به باورهای فراشناخت و طرح واره هایی که امکان پیش بینی افکار خودکشی را فراهم کند، می تواند امری بسیار حیاتی در مشاوره و روان درمانی تلقی شود. هدف از انجام این مطالعه پیش بینی افکار خودکشی بر اساس باورهای فراشناخت و طرح واره های هیجانی در مردان مصرف کننده مواد مخدر شهر ایلام بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به روش توصیفی_تحلیلی به بررسی رابطه میان افکار خودکشی و باورهای فراشناخت و طرح واره های هیجانی در مردان مصرف کننده مواد شهر ایلام، در سال 1401-1400 پرداخته است. نمونه گیری به روش در دسترس صورت گرفت و تعداد 170 مرد مصرف کننده مواد به عنوان تشکیل دهنده گروه نمونه انتخاب شدند. ابزار گرداوری اطلاعات شامل پرسش نامه مشخصات دموگرافیک، پرسش نامه های افکار خودکشی بک (BSSI)، پرسش نامه باورهای فراشناختی ولز (MCQ30) و پرسش نامه طرح واره های هیجانی لیهی (ESS-P) بود. از آمار توصیفی و آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه برای تجزیه وتحلیل آماری با نرم افزار SPSS vol.21 استفاده گردید.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج نشان داد که بین طرح واره مثبت با تمایل به افکار خودکشی، رابطه منفی معنادار (P=0.001؛ r=-0.430) و  نیز طرح واره منفی با تمایل به افکار خودکشی، رابطه مثبت معناداری وجود دارد (P=0.001؛ r=0.621)؛ همچنین بین متغیرهای باور نگرانی (r=0.329)، باور منفی (r=0.432)، شناخت پایین (r=0.376)، فراشناخت منفی (r=0.329) و خودآگاهی پایین (r=0.334) نیز با تمایل به افکار خودکشی، رابطه مثبت معناداری (P=0.001) وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    باورهای فراشناخت و طرح واره های هیجانی می تواند پیش بینی کننده مفیدی در افکار خودکشی مصرف کنندگان مواد باشد. توجه به این عوامل می تواند در کاهش و پیشگیری از افکار خودکشی و ایجاد الگویی برای ارتقای دستگاه آموزشی و درمان پدیده خودکشی در مردان مصرف کننده مواد موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: افکار خودکشی، باورهای فراشناختی، طرحواره های هیجانی
  • زهرا مرادی، حمیدرضا آریانپور*، یاسر رضاپور میرصالح صفحات 9-21
    مقدمه

    حرفه پرستاری یکی از چالش برانگیزترین مشاغل در میان مراقبت های بهداشتی است که بسیاری از این چالش ها می تواند به کاهش کارایی و فرسودگی شغلی در میان آنان منجر شود؛ بنابراین، پژوهش حاضر به منظور بررسی الگوی ساختاری تعهد سازمانی، استرس شغلی، سرمایه روان شناختی و فرسودگی شغلی در میان پرستاران شهر کرمانشاه، در سال 1400 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی-همبستگی است که به روش مدل یابی معادلات ساختاری انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل پرستارانی بود که در بیمارستان های دولتی و خصوصی سطح شهر کرمانشاه در سال 1400 شاغل بودند. حجم نمونه پژوهش 300 نفر بود و از روش نمونه گیری تصادفی و طبقه ای استفاده گردید. داده ها با آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری تحلیل شدند. نرم افزار استفاده شده SPSS vol.19 و AMOS بود. سطح معناداری P<0.05 در نظر گرفته شد.

    یافته های پژوهش: 

    میانگین و انحراف معیار متغیر فرسودگی شغلی 72/17±17/63، تعهد سازمانی 26/17±09/78، سرمایه روان شناختی 28/22±452/115 و استرس شغلی 89/12±63/38 بود. تحلیل داده ها حاکی از برازش مناسب الگو است. نتایج پژوهش نشان داد که تعهد سازمانی (=-0.35β، P=0.02)، استرس شغلی (=-0.39β، P=0.02) و سرمایه روان شناختی (β=-0.64، P=0.001) بر فرسودگی شغلی اثر مستقیم معنادار داشتند؛ همچنین تعهد سازمانی (β=0.31، P=0.001) و استرس شغلی (β=0.75، P=0.001) بر سرمایه روان شناختی اثر مستقیم معنادار داشتند. سرمایه روان شناختی به واسطه تعهد سازمانی و استرس شغلی بر فرسودگی شغلی (β=0.18، P=0.001) اثر غیرمستقیم معنادار داشت؛ یعنی نتایج آزمون سوبل 9/1 برای تعهد سازمانی و برای فرسودگی شغلی 56/3 در سطح P<0.05 معنادار بود؛ بنابراین، اثر استرس شغلی در رابطه با سرمایه روان شناختی و فرسودگی شغلی بیشتر از تعهد سازمانی بود.

    بحث و نتیجه گیری

    باورهای فراشناخت و طرح واره های هیجانی می تواند پیش بینی کننده مفیدی در افکار خودکشی مصرف کنندگان مواد باشدمدیران پرستاری می توانند مداخلاتی برای ارتقای تعهد سازمانی و سرمایه روان شناختی پرستاران اجرا کنند؛ همچنین در بعد کاهش استرس و فرسودگی شغلی جامعه پرستاران نیز با تقویت مولفه های تعهد سازمانی و سرمایه روان شناختی می توان گام های موثری برداشت.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، تعهد سازمانی، استرس شغلی، سرمایه روان شناختی، پرستار
  • رضا محمدی ده چشمه، صدرالدین شجاع الدین*، علی عباسی صفحات 22-35
    مقدمه

    هدف برنامه های پیشگیری از آسیب لیگامان صلیبی قدامی، اصلاح یا حذف عوامل خطرساز و درنهایت، کاهش آسیب است. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرینات عصبی عضلانی بر حس عمقی مفاصل زانو و مچ پا در دانشجویان مرد فوتبالیست مستعد آسیب رباط صلیبی قدامی است.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق نیمه تجربی، تعداد 24 نفر از دانشجویان مرد فوتبالیست مستعد آسیب رباط صلیبی قدامی دانشگاه خوارزمی تهران، در سال 1397 به صورت هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه تجربی (12 نفر) و کنترل (12 نفر) قرار گرفتند. دو روز پیش از شروع تمرینات عصبی عضلانی، از همه آزمودنی ها ارزیابی حس عمقی زانو و مچ پا به عمل آمد. اعضای گروه تجربی به مدت شش هفته (3 جلسه در هفته) در برنامه تمرینات عصبی عضلانی شرکت کردند. دو روز پس از پایان تمرینات، همه آزمودنی ها دوباره ارزیابی گردیدند. داده ها با آزمون های آماری شاپیروویلک، تحلیل کوواریانس و تی زوجی و با استفاده از نرم افزار SPSS vol.22 تجزیه وتحلیل شدند (P≤0.05).

    یافته های پژوهش: 

    در این مطالعه، از میان 24 دانشجو مستعد آسیب رباط صلیبی قدامی، 12 نفر به مدت 6 هفته به اجرای تمرینات عصبی عضلانی پرداختند. نتایج نشان داد که حس عمقی زانو (P=0.013) و مچ پا (در حرکت اینورشن P=0.032 و در حرکت اورشن P=0.047) در گروه تجربی، پس از انجام تمرینات عصبی عضلانی، در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری بهبود یافته است (P≤0.05).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته های تحقیق، استفاده از تمرینات عصبی عضلانی را می توان به منظور بهبود حس عمقی مفاصل زانو، مچ پا و درنهایت، پیشگیری از آسیب رباط صلیبی قدامی توصیه کرد.

    کلیدواژگان: تمرینات عصبی عضلانی، حس عمقی، فوتبالیست، رباط صلیبی قدامی
  • احمدرضا قاسم، نعیم السادات کیا، علی گوهری، کامیار منصوری، الهه قدس* صفحات 36-44
    مقدمه

    آسیب های ناشی از وسایل تیز و برنده یکی از مهم ترین خطرات بیولوژیک برای کارکنان بیمارستان محسوب می شود که می تواند پیامدهای جسمی و روانی خطرناکی را به دنبال داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان شیوع نیدل استیک و بررسی عوامل مرتبط با آن در کارکنان بیمارستان کوثر شهر سمنان طراحی و اجرا شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی_مقطعی، همه کارکنان بیمارستان کوثر شهر سمنان بررسی گردیدند که طی سال های 1397-1393 دچار نیدل استیک شده بودند. ابراز جمع آوری اطلاعات یک چک لیست شامل متغیرهای دموگرافیک، شغلی، نوع حادثه و اقدامات انجام شده پس از نیدل استیک شدن بود که بخشی از طریق پرونده کارکنان در دفتر کنترل عفونت و بخشی نیز از طریق مصاحبه جمع آوری شد. داده های مربوطه پس از جمع آوری، در نرم افزار SPSS vol.26 تجزیه وتحلیل آماری گردیدند.

    یافته های پژوهش: 

    درمجموع، 194 مورد نیدل استیک با شیوع 7/23 درصد رخ داد. میانگین و انحراف معیار سن افراد بررسی شده 41/9±57/34 سال بود و 2/41 درصد در گروه سنی بالای 35 سال قرار داشتند. 68 درصد از آنان زن، 3/60 درصد شاغل در نوبت کاری صبح و اغلب موارد نیدل استیک در کارکنان با سابقه کاری کمتر از 5 سال (9/47 درصد) رخ داده بود. بیشترین موارد نیدل استیک (3/60 درصد) را کارکنان با تحصیلات کارشناسی و با شغل پرستاری (7/38 درصد) تشکیل می دادند؛ همچنین بیشترین میزان نیدل استیک مربوط به اتاق عمل (9/28 درصد) و فرورفتن سوزن تزریق به دست (8/76 درصد) شایع ترین حادثه نیدل استیک و شستشو با آب و صابون (4/95 درصد) شایع ترین اقدام انجام شده پس از نیدل استیک بود.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به میزان نسبتا بالای شیوع نیدل استیک در کادر درمان، مسیولان بیمارستانی باید ضمن آموزش روش های پیشگیری مناسب با ایجاد محیط ایمن، واکسیناسیون و سامانه گزارش دهی را مدنظر قرار دهند و برای بهبود آن بکوشند.

    کلیدواژگان: نیدل استیک، شیوع، بیمارستان، مطالعه مقطعی
  • سلماه محمدی، حسین شیروانی*، مهدی روزبهانی، مسعود رحمتی صفحات 45-54
    مقدمه

    هرگونه نقص و رشد غیرطبیعی در سلول های مغز به صورت کنترل نشده، به ایجاد تومور و اختلال در قابلیت های عملکردی طبیعی آن منجر می شود؛ بنابراین، هدف از این تحقیق بررسی اثربخشی تمرین هوازی به همراه مصرف مکمل نانوکورکومین بر اختلالات رفتاری- حرکتی در موش صحرایی مبتلا به تومور مغزی بود.

    مواد و روش ها

    35 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به 7 گروه 5 تایی، کنترل سالم پایه، سالم 4 هفته، کنترل سرطان پایه، سرطان 4 هفته، گروه سرطان_نانوکورکومین، سرطان - تمرین و سرطان_تمرین_نانوکورکومین تقسیم شدند. یک هفته پس از تزریق سلول های سرطانی در قشر پیشانی، حیوانات با انجام تست رفتاری- حرکتی و گاواژ مکمل نانوکورکومین به میزان mg/kg80 (28 روز، 5 روز در هفته)، وارد برنامه اصلی تمرین بر روی نوار گردان (4 هفته، با سرعت 18 متر بر دقیقه، 25 تا 40 دقیقه، 3 روز در هفته) گردیدند. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس یک طرفه و نرم افزار SPSS vol.26 آنالیز شد.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج نشان داد که اختلالات رفتاری_حرکتی در گروه تمرین، نانوکورکومین و گروه تمرین_نانوکورکومین نسبت به گروه کنترل سرطان 4 هفته، به طور معنی داری کمتر بود (P=0.001)..

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد، تمرین هوازی به همراه دوز مناسبی از نانوکورکومین احتمالا با افزایش جریان خون مغز، افزایش نورون زایی و افزایش سیناپس عصبی می تواند به عنوان یک مکمل درمانی، در کنار سایر روش ها باعث کاهش اختلالات رفتاری- حرکتی در موش های سرطانی شود.

    کلیدواژگان: تومور مغزی، اختلالات رفتاری- حرکتی، تمرین هوازی، مکمل نانوکورکومین
  • سید غلامحسین رحیمی*، سید محمد مرندی، میلاد عبداللهی، سمانه شیرخانی، محمدحسین نصراصفهانی صفحات 55-67
    مقدمه

     شیوع روزافزون چاقی میلیون ها نفر در جهان را تحت تاثیر قرار داده است که بیماری های مختلفی همچون پیش دیابت، دیابت، بیماری های قلبی عروقی، سرطان و اختلالات عضلانی را به همراه خواهد داشت. یکی از مداخلات درمانی در پیشگیری از دیابت استفاده از مکمل های گیاهی مانند قهوه سبز و ترکیبات فنولی آن ازجمله اسیدکلروژنیک، با توجه به خواص آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی و حساس به انسولین است؛ ازاین رو، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر قهوه سبز و اسیدکلروژنیک بر ذخایر گلیکوژنی در عضلات موش های پیش دیابتی انجام شد.

    مواد و روش ها

     تعداد 20 سر موش نر C57BL/6 به طور تصادفی به دو گروه تقسیم گردیدند: موش های با رژیم غذایی طبیعی (Normal Diet، 5 سر) و موش های با رژیم غذایی پرچرب (High – Fat Diet، 15 سر) که به مدت 12 هفته تغذیه شدند. پس از تشخیص القای پیش دیابت توسط آزمون های Fasting blood suger (FBS) و Glucose tolerance test (GTT)، این گروه به سه زیرگروه تقسیم گردیدند: موش های پیش دیابت (Pre-Diabetes، 5 سر)، پیش دیابت همراه مصرف قهوه سبز (Pre-Diabetes -Green Cofee، 5 سر) و پیش دیابت همراه مصرف اسید کلروژنیک (Pre-Diabetes -Cholorogenic Acid، 5 سر) که به مدت 10 هفته تیمار شدند. در انتها موش ها کشته شدند و سطح نسبی بیان ژن های دخیل در ذخایر گلیکوژن عضله دوقلو شامل PI3K،AKT، GSK3، GYS1 و همچنین ژن LRRC8A از طریق تکنیک Real-Time PCR اندازه گیری گردید. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک-راهه توسط نرم افزار GraphPad Prism 8.4.3 تحلیل شد.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج افزایش معناداری در سطح گلوکز خون در گروه HFD (mg/dL 4/5±9/ 129) نسبت به ND (mg/dL ±3 3/95) و همچنین کاهش معناداری در گروه  PD-GC (mg/dL 16/8±5/ 103) و PD-CA (mg/dL 8± 99) نسبت به گروه PD (mg/dL 4/9±5/ 129) نشان داد (0.001>P). با استفاده از فن رنگ آمیزی Periodic acid - Schiff (PAS)، کاهش چشمگیری در سطح ذخایر گلیکوژن در موش های گروه PD، نسبت به گروه ND مشاهده گردید، درحالی که در گروه های تیمار، افزایش معنی دار در تجمع گلیکوژن عضله، نسبت به گروه PD دیده شد (0.001>P). سطح  بیان ژن های PI3K، AKT، LRRC8A و GYS1 کاهش و GSK3 افزایش معناداری در گروه  PD در مقایسه با گروه ND نشان داد (0.001>P) که نشان دهنده اختلال در مسیر پیام رسانی ذخایر گلیکوژن در گروه  PD است؛ اما در گروه های تحت تیمار، افزایش معنی داری از سطح بیان ژن های PI3K، AKT، LRRC8A و GYS1، در مقایسه با گروه PD مشاهده شد (0.001>P).

    بحث و نتیجه گیری

     با توجه به عوارض ناشی از بیماری پیش دیابت، علاوه بر تشخیص زودهنگام پیش دیابت، به نظر می رسد به منظور کنترل وزن و افزایش حساسیت انسولینی، مصرف قهوه سبز و اسیدکلروژنیک می تواند شرایط پیش دیابتی ایجادشده بر مسیر پیام رسانی سنتز گلیکوژن در بافت عضله  موش های پیش دیابتی را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: رژیم پرچرب، قهوه سبز، اسید کلروژنیک، گلیکوژن عضلانی، پیش دیابت
  • شهرزاد آقاجانی، علی صالح زاده*، فاطمه قاسمیان، مرضیه مهرافزا صفحات 67-78
    مقدمه

    روش های کمک باروری و آزمایش ژنتیکی پیش از لانه گزینی (PGT) برای تشخیص آنوپلوییدی، به منظور دستیابی به تولد نوزاد یوپلویید و در زوجین نابارور یا کم بارور انجام می شود. miRNAها مولکول های RNA غیر رمزگذار تک رشته ای و مهم تنظیم کننده پس از رونویسی بیان ژن در فرایندهای مختلف بیولوژیکی و فیزیولوژیکی هستند. هدف این مطالعه بررسی برخی miRNAهای ترشح شده در محیط های کشت جنینهای انسان (به عنوان نشانگرهای زیستی تشخیصی) و ارتباط آن با میزان آنوپلوییدی جنین و نتایج روش های کمک باروری است.

    مواد و روش ها

    چرخه های PGT حاصل از تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم (از فروردین سال 1401 تا خرداد سال 1401) با استفاده از مکمل سازی فلورسانس درجا Fluorescence in situ hybridization (FISH) ارزیابی شد. در ادامه، محیط کشت سه جنین یوپلویید و سه جنین آنیوپلویید با یک کروموزوم جنسی X (ترنر) جمع آوری گردید و بیان miRNA hsa-miR-199a-5p, hsa-miR-199b-3p, hsa-miR-379-5p, hsa-miR-483-5p, hsa-miR-99a-5p, hsa-miR-432-5p با استفاده از RT-qPCR بررسی شد.

    یافته های پژوهش: 

    در محیط کشت جنین های یوپلویید، افزایش معنی دار میزان بیان سه miRNA شامل hsa-miR-379-5p, hsa-miR-199a-5p, hsa-miR-199b-3p و کاهش بیان سه miRNA شامل hsa-miR-432-5p, hsa-miR-483-5p, hsa-miR-99a-5p با اختلاف معنی دار   P<0.001مشاهده گردید. بیان این miRNAها در محیط کشت جنین های ترنر با الگو کاملا عکس بود.

    بحث و نتیجه گیری

    در بررسی میزان بیان miRNAهای بررسی شده در این طرح، افزایش بیان سه miRNA و کاهش بیان سه miRNA دیگر در جنین های یوپلویید با الگو، بیان عکس همین miRNAها در جنین های ترنر را نشان داد. این نتایج می تواند نویدبخش باشد و برای استفاده از روش های غیرتهاجمی به جای بیوپسی جنین در بررسی های تشخیصی تعداد کروموزوم های جنسی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم، هیبریداسیون فلورسنت درجا (FISH)، آزمایش ژنتیکی پیش از لانه گزینی، miRNA، محیط کشت بلاستوسیست
  • مهدیه صادق پور*، منیر شالبافان، خدیجه علویری صفحات 79-89
    مقدمه

    آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین در درمان سمیت شبکیه چشم یا رتینوپاتی استفاده می شود. در این مقاله، تاثیر داروی سیپروفلوکساسین بر ساختار پروتیین رودوپسین و پایداری و یا ناپایداری این پروتیین در حضور دارو بررسی می گردد. نوع پیوند دارو و پروتیین روی دفع و یا برهم کنش دارو با بافت های هدف موثر است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، با استفاده از نرم افزار داکینگ می توان به مولفه های ترمودینامیکی در برهم کنش های پروتیین رودوپسین با داروی سیپروفلوکساسین دست یافت. مطالعات داکینگ بهوسیله نرم افزار AutoDock vol.4.2  انجام گرفت. به منظور مشاهده داکینگ انجام شده، از نرم افزارهای گرافیکی Pymol و Ligplot و VMD استفاده شد.

    یافته های پژوهش: 

    بر اساس نتایج به دست آمده از مطالعات داکینگ، مهم ترین پیوند درگیر در اتصال داروی سیپروفلوکساسین با پروتیین رودوپسین، اتصالات هیدروفوب و پیوند هیدروژنی است. برآورد انرژی های آزاد گیبس (kcal/mol) برای بهترین مدل داکینگ برابر با 5/6- است. این مدل با پایین ترین سطح انرژی اتصال، بیشترین تمایل برای اتصال به آمینواسیدهای رودوپسین دارد و مقادیر منفی ΔG°نشان دهنده یک فرایند خودبه خودی است.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده از داکینگ، جایگاه A پروتیین رودوپسین جایگاه مناسبی برای اتصال سیپروفلوکساسین به این پروتیین است و کمپلکس سیپروفلوکساسین با پروتیین رودوپسین می تواند سبب بازسازی رودوپسین شود تا بتواند فرایند دیدن را به طور معمول آغاز کند. درواقع، پیوند هیدروژنی قوی میان اتم نیتروژن موجود در ساختار سیپروفلوکساسین با اسیدآمینه آرژنین، نقش مهمی در تثبیت و پایدارسازی کمپلکس ایفا می نماید.

    کلیدواژگان: رودوپسین، داکینگ، سیپروفلوکساسین، ثابت اتصال، انرژی آزاد اتصال
  • سجاد نورالهی، سیما جوهری، سعید خشنود، الهام شفیعی، قباد آبانگاه* صفحات 90-96
    مقدمه

    میزان مرگ ومیر نوزادان یکی از مهم ترین مولفه های ارزیابی شاخص سلامت در جوامع محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان مرگ ومیر نوزادان بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان (NICU) بیمارستان آیت الله طالقانی شهر ایلام، طی سال های 1398- 1397 انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر مطالعه ای مقطعی_توصیفی است که بر روی نوزادان بستری در بخش NICU بیمارستان آیت الله طالقانی شهر ایلام، از فروردین 1397 لغایت اسفند 1398 صورت گرفت. روش نمونه گیری تمام سرشماری بود. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسش نامه ویژگی های دموگرافیک و چک لیست محقق ساخته بود. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS vol.26 و با استفاده از آزمون های آماری کای اسکویر و تی مستقل با سطح معنی داری (P<0.05) تجزیه وتحلیل گردید.

    یافته های پژوهش: 

    در مطالعه حاضر، تعداد کل نوزادان بستری در بخش NICU، 83 نوزاد بود. تعداد 28 نفر از نوزادان فوت شده بودند که 11 نفر (6/30 ٪) را دختران و 17 نفر (2/36 ٪)را پسران تشکیل می دادند. میانگین سنی نوزادان فوت شده 67/32 هفته بود. شایع ترین نوع بیماری هنگام مرگ در این نوزادان آسفیکسی با فراوانی 7/35 ٪ (10 مورد) گزارش شد. ارتباط معنی داری میان سن، جنس و مرگ ومیر در نوزادان وجود نداشت (0.05<P).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به میزان بالای مرگ ومیر در نوزادان نارس کمتر از 32 هفته، برای پیشگیری از زایمان زودرس و همچنین پیشگیری از سندروم دیسترس تنفسی، باید اقدامات موثر در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مرگ ومیر نوزادی، مراقبت های ویژه، نوزادان
  • یوسف پناهی*، رقیه نوروزی، رضا تیموری مفرد، شبنم سلیمانی، وحید محمودی، شبنم طهماسبی صفحات 97-105
    مقدمه

    اکینوکوکوس گرانولوزوس عامل ایجاد کیست هیداتیک است که توزیع جهانی دارد. امروزه، تحقیقات بسیاری برای غیرفعال کردن پروتواسکولکس های کیست هیداتیک انجام شده است. این مطالعه با هدف مقایسه اثر اسکولکس کشی آمینو-برومو فنیل کومارین و آمینو-هیدروکسی فنیل کومارین بر پروتواسکولکس های کیست هیداتیک در شرایط برون تنی صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    فعالیت اسکولکس کشی آمینو-برومو فنیل کومارین و آمینو-هیدروکسی فنیل کومارین در غلظت های 2/1، 5/1، 10/1 و 100/1، پس از 15، 30 و 60 دقیقه انکوباسیون، به صورت جداگانه آزمایش گردید و هرکدام از آزمایش ها سه بار تکرار شد. زنده بودن پروتواسکولکس ها با رنگ ایوزین 1/0 درصد زیر میکروسکوپ نوری بررسی و سپس داده ها با نرم افزار GraphPad vol.5 و آزمون آنالیز واریانس دو طرفه (Two-way repeated measures ANOVA) تجزیه وتحلیل گردید و مقادیر  0.05> P  به عنوان سطح معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج این مطالعه نشان داد که آمینو-برومو فنیل کومارین در غلظت 10/1، پس از 60 دقیقه مواجهه، 100 درصد پروتواسکولکس ها را در مقایسه با گروه کنترل از بین می برد؛ اما 2 آمینو-هیدروکسی فنیل کومارین در غلظت 100/1، پس از 60 دقیقه مواجهه، 98 درصد پروتواسکولکس ها را از بین می برد.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که 2 آمینو-برومو فنیل کومارین آثار پروتواسکولکس کشی قوی تری نسبت به 2 آمینو-هیدروکسی فنیل کومارین دارد. بااین حال، برای ارزیابی کارایی این ترکیبات شیمیایی، نیاز به مطالعات بیشتر و تحقیقات درون تنی است.

    کلیدواژگان: کیست هیداتیک، پروتواسکولکس کشی، برون تنی، مشتقات کومارینی
|
  • Sajad Sohrabnejad*, Golestan Nazari Pages 1-8
    Introduction

    One of the major problems presented to the mental health of substance users is the presence of suicidal thoughts and beliefs. Paying attention to metacognitive beliefs and schemas predict suicidal thoughts can be considered very important in counseling and psychotherapy. The present study aimed to predict suicidal thoughts based on metacognitive beliefs and emotional schemas in male substance users in Ilam, Iran.

    Material & Methods

    This descriptive-analytical study investigated the relationship of suicidal thoughts with metacognitive beliefs and emotional schemas in male substance abusers in Ilam, in 2021-2022. A total of 170 male substance users were selected via the convenience sampling method. Data collection tools included a demographic questionnaire form, the Beck Suicidal Thought Questionnaire (BSSI), the Wells Metacognitive Belief Questionnaire (MCQ30), and the Leahy Emotional Schema Questionnaire (ESS-P). The data were analyzed in SPSS software (version 21) using Pearson's correlation test and multiple regressions.

    Findings

    The results pointed to a significant negative relationship between positive schema and tendency to suicidal thoughts (P=0.001; r=-0.430). Moreover, there was a significant positive relationship between negative schema and a tendency to suicidal thoughts (P=0.001; r=0.621). Furthermore, a tendency to suicidal thoughts showed a significant positive relationship with anxiety (r=0.334), negative belief (r=0.432), low cognition (r=0.376), negative metacognition(r=0.329), and low self-awareness (r=0.334) (P=0.001).

    Discussion & Conclusion

    Metacognitive beliefs and emotional schemas can be useful predictors of suicidal thoughts in substance users. Paying attention to these factors can be effective in reducing and preventing suicidal thoughts and creating a model for improving the educational system and preventing suicide in male substance users.

    Keywords: Emotional schemas, Metacognitive beliefs, Suicidal thoughts
  • Zahra Moradi, Hamidreza Aryanpour*, Yaser Rezapour Mirsaleh Pages 9-21
    Introduction

    The nursing profession is one of the most challenging jobs in health care, and many of these challenges can lead to a decrease in efficiency and burnout among nurses. Therefore, the present study aimed to investigate the structural model of organizational commitment, job stress, psychological capital, and job burnout among nurses in Kermanshah, Iran, in 2021.

    Material & Methods

    This descriptive correlational study was conducted using structural equation modeling. The statistical population of the research included nurses who worked in public and private hospitals in Kermanshah in 2021. The sample size was calculated at 300 cases who were selected via random and stratified sampling methods. Data were analyzed in SPSS (version 19) and AMOS software packages using descriptive statistics, Pearson correlation coefficient, and structural equations. The significance level was P<0.05.

    Findings

    The mean scores of job burnout, organizational commitment, psychological capital, and job stress were reported as 63.17±17.72, 78.09±17.26, 115.452±22.28, and 38.63±12.89, respectively. Data analysis indicated a good fit of the model. The research results pinpointed that that organizational commitment (β=-0.35, P=0.02), job stress (β=-0.39, P=0.02), and psychological capital (β=-0.64, P=0.001) had a significant direct effect on job burnout. Moreover, organizational commitment (β=0.31, P=0.001) and job stress (β=0.75, P=0.001) had a significant direct effect on psychological capital. Psychological capital had a significant indirect effect on job burnout through organizational commitment and job stress (β=0.18, P=0.001). That is, the results of the Sobel test for organizational commitment (1.9) and burnout (3.56) were significant at the P<0.05 level. Job stress exerted a more marked effect on the relationship between psychological capital and job burnout.

    Discussion & Conclusion

    Nursing managers can implement interventions to improve nurses' organizational commitment and psychological capital. Furthermore, effective steps can be taken to reduce the stress and burnout of the nursing community by strengthening the components of organizational commitment and psychological capital.

    Keywords: Job Burnout, Job Stress, Nurse, Organizational Commitment, Psychological Capital
  • Reza Mohammadi Dehcheshmeh, Sadredin Shojaedin*, Ali Abbasi Pages 22-35
    Introduction

    The aim of anterior cruciate ligament injury prevention programs is to correct or eliminate risk factors and ultimately reduce injury. The present study aimed to investigate the effect of neuromuscular exercises on knee and ankle joint proprioception in male soccer player students prone to anterior cruciate ligament injury.

    Material & Methods

    In this quasi-experimental research, 24 male soccer players prone to anterior cruciate ligament injury at Khorazmi University of Tehran in 2018 were purposefully selected and randomly assigned to two experimental groups (n=12) and control groups (n=12). Two days before the commencement of neuromuscular training, knee and ankle proprioception assessment was performed on all subjects. The members of the experimental group participated in the neuromuscular training program for six weeks (3 sessions per week). Two days after finishing the training, all subjects were re-evaluated. Data were analyzed in SPSS software (version 22) using Shapiro-Wilk, covariance, and paired t-tests.

    Findings

    In this study, among 24 students prone to anterior cruciate ligament injury, 12 cases performed neuromuscular training for six weeks. The results demonstrated that knee proprioception (P=0.013) and ankle proprioception (in inversion movement p=0.032, in eversion movement P=0.047) in the experimental group improved significantly after six weeks of neuromuscular training compared to the control group (P≤0.05).

    Discussion & Conclusion

    As evidenced by the obtained results, the use of neuromuscular training can be recommended to improve the proprioception of the knee and ankle joints and ultimately prevent anterior cruciate ligament injury.

    Keywords: Anterior cruciate ligament, Neuromuscular training, Proprioception, Soccer player
  • Ahmad Reza Ghasem, Naim Sadat Kia, Ali Ghohari, Kamyar Mansori, Elahe Ghods* Pages 36-44
    Introduction

    Injuries caused by sharp tools are one of the most important biological risks for hospital employees, leading to dangerous physical and psychological consequences. The present study aimed to determine the prevalence of needle sticks and investigate their related factors among the staff of Kowsar Hospital in Semnan.

    Material & Methods

    In this cross-sectional study, all hospital employees who suffered from needle sticks during 2014-2018 were examined. The data collection tool was a checklist, including demographic variables, occupation, type of accident, and measures taken after the needle stick, part of which was collected from the personnel file in the infection control office, and another part was collected through interviews. After collecting the relevant data, they were entered into SPSS software (version 26) and subjected to statistical analysis.

    Findings

    A total of 194 cases of needle sticks occurred, with a prevalence of 23.7%. The mean age of the investigated subjects was 34.57±9.41 years, and 41.2% of cases were in the age group of above 35 years. Moreover, 68% of them were women, 60.3% of subjects worked the morning shift, and most cases of needle sticks occurred in employees with less than five years of work experience (47.9%). Most cases of needle stick (60.3%) were related to employees with bachelor's education and nursing jobs (38.7%). In addition, the highest rate of needle sticks was related to the operating room (28.9%), and insertion of the injection needle into the hand (76.8%) was the most common incident of needle stick, and washing with soap and water (95.4%) was the most common procedure performed after needle stick.

    Discussion & Conclusion

    Considering the relatively high prevalence of needle sticks among the medical staff, hospital officials should take into consideration vaccination and reporting systems while teaching proper prevention methods by creating a safe environment and trying to improve it.

    Keywords: Cross-sectional study, Hospital, Needle stick, Prevalence
  • Salmah Mohamadi, Hossein Shirvani*, Mehdi Roozbahani, Masoud Rahmati Pages 45-54
    Introduction

    Any defect and abnormal growth in brain cells in an uncontrolled manner leads to the creation of a tumor and disruption of its normal functional capabilities. Therefore, the present study aimed to investigate the effectiveness of aerobic exercise along with nano curcumin supplementation in behavioral-motor disorders in rats with brain tumors.

    Material & Methods

    A total of 35 male Wistar rats were randomly assigned to seven groups of 5: basic healthy control, four weeks healthy, basic cancer control, four weeks cancer, cancer-nano curcumin, cancer-exercise, and cancer-exercise-nano curcumin groups. One week after the injection of cancer cells in the frontal cortex, the animals entered the main training program on the treadmill (4 weeks, with a speed of 18 meters per minute, 25-40 minutes, three days a week). The data were analyzed in SPSS software (version 26) using the statistical test of one-way analysis of variance.

    Findings

    The results pointed out that behavioral-motor disorders in the training group, nano curcumin, and the training group-nano curcumin were significantly less than in the 4-week cancer control group (P=0.001).

    Discussion & Conclusion

    It seems that aerobic exercise, along with a suitable dose of nano curcumin as a therapeutic supplement along with other methods, can reduce behavioral-motor disorders in cancerous rats, possibly by increasing brain blood flow, neurogenesis, and nerve synapses.

    Keywords: Aerobic Exercise, Behavioral-motor disorders, Brain tumor, Nano curcumin supplement
  • Sayyed Gholamhoseyn Rahimi*, Sayyed Mohammad Marandi, Milad Abdollahi, Samaneh Shirkhani, Mohammad Hossein Nasr-Esfahani Pages 55-67
    Introduction

    The increasing prevalence of obesity has affected millions of people across the globe, leading to various diseases, such as prediabetes, diabetes, cardiovascular diseases, cancer, and muscle disorders. One of the therapeutic interventions in the prevention of diabetes is the use of herbal supplements, such as green coffee and its phenolic compounds, including chlorogenic acid, due to its antioxidant, anti-inflammatory, and insulin-sensitive properties. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of green coffee and chlorogenic acid on glycogen content in the muscles of prediabetic mice.

    Material & Methods

    A total of 20 male C57BL/6 mice were randomly assigned to two groups: normal diet mice (5 mice) and high-fat diet mice (15 mice), which were fed for 12 weeks. After the induction of prediabetes by Fasting blood sugar (FBS) and Glucose tolerance test (GTT) tests, this group was divided into three subgroups: prediabetes mice (5 cases), prediabetes mice with diabetes with green coffee consumption (Prediabetes - Green Coffee, 5 cases) and prediabetes with chlorogenic acid consumption (Prediabetes - Chlorogenic Acid, 5 cases) which were treated for 10 weeks. In the end, the mice were sacrificed, and the relative level of expression of genes involved in the glycogen content of the Gastrocnemius muscle, including PI3K, AKT, GSK3, GYS1, as well as the LRRC8A gene, was measured through the Real-Time PCR technique. The data were analyzed using the one-way analysis of variance test by GraphPad Prism software (version 8).

    Findings

    The results pointed to a significant increase in the blood glucose level in the HFD group (129.9±5.4 mg/dL) compared to ND (95±3.3 mg/dL) and a significant decrease in the PD-GC group (103.5±8.16 mg/dL) and PD-CA (99±8 mg/dL) compared to the PD group (129.5±9.4 mg/dL) (P<0.001). The periodic acid-Schiff ( PAS) staining technique demonstrated a significant decrease in the level of glycogen content in the rats of the PD group compared to the ND group. While in the treatment groups, a significant increase was observed in muscle glycogen accumulation compared to the PD group (P<0.001). The expression level of PI3K, AKT, LRRC8A, and GYS1 genes decreased, and GSK3 significantly increased in the PD group compared to the ND group (P<0.001), indicating a disturbance in the signaling pathway of glycogen content in the PD group. Nonetheless, in the treated groups, a significant increase was observed in the expression level of PI3K, AKT, LRRC8A, and GYS1 genes compared to the PD group (P<0.001).

    Discussion & Conclusion

    Considering the complications caused by prediabetes disease, in addition to early diagnosis of prediabetes, it seems to control weight and increase insulin sensitivity, the consumption of green coffee and chlorogenic acid can improve the prediabetic condition caused by the signaling pathway of glycogen synthesis in the muscle tissue of prediabetic rats.

    Keywords: Chlorogenic acid, Coffee, Glycogen Phosphorylase, gdrHigh-fat diet, Prediabetic State
  • Shahrzad Aghajani, Ali Salehzadeh*, Fatemeh Ghasemian, Marzieh Mehrafza Pages 67-78
    Introduction

    Assisted reproductive techniques and Preimplantation Genetic Test (PGT) are performed to detect aneuploidy to achieve a euploid baby's birth in infertile or low-fertility couples. miRNAs are single-stranded, non-coding RNA molecules and essential regulators of gene expression in various biological and physiological processes. The present study aimed to investigate some miRNAs damaged in the culture media of human embryos (as diagnostic biomarkers) and their relationship with the degree of aneuploidy of the embryo and assisted reproductive methods.

    Material & Methods

    The PGT cycles derived sperm intracytoplasmic injection (April 2021 to June 2021) were evaluated using fluorescence in situ hybridization (FISH). Following that, the culture medium of three euploids and three aneuploid embryos with an X sex chromosome (Turner) was collected and the expression of has-miR-199a-5p, has-miR-199b-3p has-miR-379-5p, has-miR-483-5p, has-miR-99a-5p, and has-miR-432-5p were investigated using quantitative reverse transcription polymerase chain reaction (RT-qPCR).

    Findings

    In the culture medium of euploid embryos, a significant increase was observed in the expression of three miRNAs, including hsa-miR-379-5p, hsa-miR-199a-5p, hsa-miR-199b-3p. Moreover, a decrease was detected in the expression of three miRNAs, including hsa-miR-432-5p, hsa -miR-483-5p, and hsa-miR-99a-5p, with a significant difference (P<0.0001). The expression of these miRNAs in the culture medium of Turner embryos with the model was the opposite.

    Discussion & Conclusion

    In examining the expression level of miRNAs investigated in this project, the increase in the expression of three miRNAs and the decrease in the expression of three other miRNAs in euploid embryos demonstrated the opposite expression pattern of the same miRNAs in Turner embryos. These results can be considered promising for using non-invasive methods instead of fetal biopsy in the diagnostic studies of the number of sex chromosomes.

    Keywords: Fluorescence in Situ Hybridization (FISH), Genetic Testing, miRNA, Intracytoplasmic Sperm Injection, Preimplantation Spent Blastocyst Medium
  • Mahdieh Sadeghpour*, Monir Shalbafan, Khadijeh Alviri Pages 79-89
    Introduction

    Ciprofloxacin antibiotic is used in the treatment of retinal toxicity or retinopathy. The present study aimed to assess the effect of ciprofloxacin on rhodopsin protein structure and the stability or instability of this protein in the presence of this medicine. The type of drug and protein binding is effective in the elimination or interaction of the medicine with the target tissues.

    Material & Methods

    Thermodynamic components can be obtained in the interactions between rhodopsin protein and ciprofloxacin using docking software. Docking studies were performed by AutoDock 4.2 software. Pymol, Ligplot, and VMD graphic software packeages were used to observe the docking performed.

    Findings

    Based on the results obtained from docking studies, the most important bond involved in the binding of ciprofloxacin drug with rhodopsin protein is hydrophobic bonds and hydrogen bonds. The estimate of Gibbs free energies (kcal/mol) for the best docking model is equal to -6.5. This model with the lowest level of binding energy has the greatest tendency to bind to rhodopsin amino acids, and negative values of ΔG° are indicative of a spontaneous process.

    Discussion & Conclusion

    Based on the docking results, the A position of the rhodopsin protein is a suitable place for ciprofloxacin to bind to this protein, and the complex of ciprofloxacin with the rhodopsin protein can cause rhodopsin to regenerate so that it can start the process of seeing normally. In fact, the strong hydrogen bond between the nitrogen atom in the ciprofloxacin structure and the amino acid arginine plays a key role in stabilizing the complex.

    Keywords: Binding constant, Binding free energy, Ciprofloxacin, Molecular docking, Rhodopsin
  • Sajad Nourolahi, Sima Johari, Saeed Khoshnood, Elham Shafiei, Ghobad Abanghah* Pages 90-96
    Introduction

    The infant mortality rate is one of the most important parameters for evaluating the health index in societies. The present study aimed to investigate the mortality rate of infants hospitalized in the neonatal intensive care unit (NICU) (Ayatollah Taleghani Hospital, Ilam) from 2018-2019.

    Material & Methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted on infants hospitalized in the NICU department of Ayatollah Taleghani Hospital in Ilam, from April 2018 to March 2019. The sampling was performed using the census method. The data collection tools included a demographic questionnaire and a researcher-made checklist. The collected data were analyzed in SPSS software (version 26) using chi-square and independent t-tests at a significance level (P<0.05).

    Findings

    In the current study, the total number of infants hospitalized in the NICU was 83, and 28 infants died, of whom 11 (30.6%) cases were girls and 17 (36.2%) neonates were boys. The mean age of deceased infants was 32.67 weeks. The most common type of disease at the time of death in these infants was asphyxia, with a frequency of 35.7% (n=10). Age and gender showed no significant relationship with mortality (P>0.05).

    Discussion & Conclusion

    Due to the high mortality rate in premature neonates with less than 32 weeks of gestation, effective measures should be put on the agenda to prevent premature birth and respiratory distress syndrome.

    Keywords: Neonatal mortality, Intensive care, Newborns
  • Yousef Panahi*, Roghayeh Norouzi, Reza Teimuri Mofrad, Shabnam Soleimani, Vahid Mahmoodi, Shabnam Tahmasebi Pages 97-105
    Introduction

    Echinococcus granulosus is the causative agent of hydatid cysts, which are distributed worldwide. Nowadays, much research is being done to inactivate hydatid cyst protoscoleces. This study was conducted with the aim to compare the scolicidal effect of two chemical compounds 12 and 2 on hydatid cyst protoscoleces in vitro.

    Material & Methods

    The scolicidal activity of two amini-hydrox-phenylcoumarin and amini-bromo-phenylcoumarin at concentrations of 1.2, 1.5, 1.10 and 1.100 after 15, 30 and 60 minutes of incubation was tested separately and each of the experiments was repeated three times. The viability of protoscoleces was checked with 0.1% eosin dye under a light microscope. Subsequently data were analyzed using GraphPad version 5 software and two-way repeated measures ANOVA and values  (P > 0.05) was considered a significant level.

    Findings

    The results of this study showed that the chemical compound amini-bromophenylcoumarin at a concentration of 1.10 destroyed 100% of protoscoleces after 60 minutes of exposure compared to the control group, but amini-hydroxophenyl-coumarin, at a concentration of 1.100 could destroy 98% of protoscolecia after 60 minutes of exposure.

    Discussion & Conclusion

    The results of the present study showed that amini-bromophenylcoumarin had stronger protoscolicidal effects than amini-hydroxophenyl-coumarin. However, further studies and in vivo studies are needed to evaluate the efficacy of these chemical compounds.

    Keywords: Coumarin Derivatives, Hydatid cyst, In vitro, Protoscolicidal